Klant Contact Centrum: T +31 88 667 0066

Het verhaal van Henk

“Iedere dag honing eten. Wie goed honing eet, loopt extra hard”

Henk heeft bij Welland al diverse keren een presentatie over bijen verzorgd voor stomadragers en zorgprofessionals. Aan de 1-delige en 2-delige producten van Aurum® is namelijk pure Manuka Honing toegevoegd. De enthousiaste imker legt uit hoe honing gemaakt wordt en deelt graag zijn kennis over het bijenhouden. Hij raakt niet uitgepraat over de bijzondere beestjes. Wat houdt het bijenhouden nu precies in? En hoe ziet het dagelijkse leven van Henk eruit? De antwoorden op onder andere deze vragen leest u
hieronder.

Henk is 74 jaar en woont samen met zijn vrouw Toos in Teteringen. Toen hij Toos leerde kennen, maakte hij voor het eerst kennis met het beroep imker. De vader van Toos hield bijen en hij wist zijn passie al snel over te brengen op Henk. Zijn vrije uurtjes bracht hij vanaf dat moment door tussen de bijen. Vanaf zijn pensioen had hij meer tijd voor het bijenhouden. Er kwamen meer kasten bij en hij vond het belangrijk om de jongere generatie te enthousiasmeren voor het vak. “Het is jammer dat men zo weinig weet over de bijen. Het zijn zulke intelligente insecten en ze zijn van groot belang voor onze voedselproductie”, vertelt Henk. Henk verzorgd nu presentaties voor scholen, geeft rondleidingen en lezingen en verkoopt samen met zijn vrouw potjes honing. In de zomer verhuurt hij bijen aan fruitkwekers. De bijen bestuiven de gewassen en leveren een belangrijke bijdrage aan de biodiversiteit.

Henk vertelt verder over de bijen, die op dit moment aan het ‘overleven’ zijn: “De belangrijkste winteractiviteit voor de bijen is het nest warm houden. Ze zitten zo dicht mogelijk op elkaar en gebruiken de opgeslagen wintervoorraad om van te eten.” Voordat het winter wordt, eind augustus, worden de bijen afgevoerd. Dat wil zeggen: ieder bijenvolk moet om de wintertijd te overleven ongeveer 15 kilogram honing hebben. Als men de honing al heeft weggehaald, dan wordt een suikeroplossing gevoerd. Dit wordt door de bijen net als honing in de raten opgeslagen als voeding gedurende de wintertijd. “Ik heb ooit een keer de vraag van iemand in de supermarkt gekregen wat ik met al die zakken suiker ging doen. Sommige kijken wel vreemd op. Ik eet het niet allemaal zelf op hoor. Het is voor mijn bijen”, zegt Henk lachend.

Halverwege januari legt de koningin haar eerste eitjes. Na 20 dagen is een eitje uitgegroeid tot een jonge bij. “Bij een goed voorjaar kan ik eind mei de eerste honing uit de kasten halen. Bij een goede zomer kun je zelfs nog een keer oogsten. De raten zitten vol met heerlijke honing en via een zeef worden deze geslingerd. Vervolgens laat ik het nog een paar dagen staan en schep ik de bovenste laag eraf. Dit is wel eetbaar, maar het ziet er niet zo mooi uit in een potje. Het is daarna klaar voor gebruik”, vertelt Henk. Natuurlijk volgde de vraag: eet je zelf ook honing? “Ik vind het heerlijk!” roept Henk. Hij eet zelf iedere dag honing. ’s Middags smeert hij altijd honing op zijn brood en iedere avond sluit hij zijn avondmaaltijd af met een toetje, met honing.

Honing is een puur, natuurlijk en hoogwaardig voedingsmiddel, die licht  verteerbaar is en tevens bruikbaar is als genees- en schoonheidsmiddel. De bijen produceren honing uit verzamelde nectar, die zij gezamenlijk indikken. Ze verrijken de honing door er (lichaamseigen) enzymen aan toe te voegen, om het vervolgens in raten op te slaan. “Voor 1 pot honing hebben bijen wel 50.000 vluchten naar bloemen gemaakt”, vertelt Henk. De meeste honing bestaat uit nectar van verschillende soorten bloemen en bloesems. Als er een grote hoeveelheid nectar van één soort wordt gehaald, dan ontstaat er een specifieke honingsoort, zoals oranjebloesemhoning, zonnebloemhoning of lindehoning. Manuka Honing is gemaakt door bijen die nectar verzamelen van de ‘Leptospermum Scoparium’, een bijzondere Manuka struik. Deze struik groeit in Nieuw-Zeeland en op sommige plekken in Australië. De honing van deze struik heeft een bijzondere, sterke, bosachtige smaak en is donker van kleur. Wat deze honing bijzonder maakt zijn de sterke antibacteriële eigenschappen en schimmeldodende werking. Koolzaadhoning en balsemienhoning zijn Henk’s favoriet. Koolzaadhoning is wit van kleur, romig van smaak en crèmig. Het bevordert de ademhaling en wordt vaak ook als ‘slaapmutsje’ gebruikt. Balsemienhoning is afkomstig uit de Biesbosch. Henk woont hier vlakbij en is vaak in dit gebied te vinden. “De nectar is afkomstig van de Springbalsemienbloemen. Het heeft een hoog fructosegehalte, waardoor de honing niet snel kristalliseert of versuikert zoals men vaker zegt”, legt Henk uit. Hij besluit het interview met een goed advies voor iedereen: “Iedere dag honing eten. Wie goed honing eet, loopt extra hard”.