Klant Contact Centrum: T +31 88 667 0066

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. 'Stoma' is het Griekse woord voor mond of opening. Een stoma is een stukje darm, dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Dit wordt in het ziekenhuis tijdens de operatie gedaan. Een stoma wordt aangelegd, wanneer de ontlasting of urine het lichaam niet meer via de natuurlijke weg kan verlaten. Dit komt bijvoorbeeld door darmonstekingen, darmkanker, blaaskanker, beschadiging van de darm, incontinentie of aangeboren afwijkingen.

Hoe ziet een stoma eruit?
Een stoma heeft een rode kleur en voelt aan als de binnenkant van een wang. Het heeft weinig tot geen gevoel, doordat de stoma geen zenuwuiteinden bevat. Er zitten wel veel kleine bloedvaatjes in, waardoor het bij verzorging of stoten kan bloeden.

Soorten stomata
Er zijn drie soorten stomata. Een colostoma (dikke darm), ileostoma (dunne darm) en urinestoma of urostoma (urinewegen). Deze kunnen in grootte en vorm variëren. Zo heeft een colostoma vaak een grotere doorsnede, dan een ileostoma. Stomata kunnen rond of ovaal zijn en uitsteken of gelijk aan de huid zijn. De colostoma en ileostoma kunnen tijdelijk worden aangelegd. Hiermee kan aan een deel van de darm rust worden gegeven. Een urostoma is altijd blijvend.

Kom meer te weten over de verschillende stomata. Ga direct naar:

Operatie