Klant Contact Centrum: T +31 88 667 0066

Beweging

Stoma en sport, vrije tijd en hobby

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn tijdens sport en ontspanning.

Er op uit

Uitjes en andere activiteiten zijn in principe mogelijk. Je zult voor sommige activiteiten soms wat meer moeten voorbereiden. Je kunt je vooraf een aantal vragen stellen, dit zorgt voor rust en zekerheid. De vragen die je vooraf kunt stellen zijn bijvoorbeeld: waar zijn de toiletten? Heb ik een breukband nodig bij deze activiteit? Waarin neem ik mijn reservemateriaal mee? Neem van te voren contact op met de locatie en/of organisatie om je vragen te stellen.

Sporten

Voor mensen met een stoma zijn er goede redenen om voldoende te bewegen. Sporten geeft ook een prettig gevoel na afloop. Tijdens het sporten wordt endorfine aangemaakt en zorgt voor een ontspannen en voldaan gevoel.

Voor en na de operatie

Zowel voor als na de operatie heeft beweging positieve effecten. Na de operatie zijn er zwakke plekken ontstaan in de buikwand en op de plaatsen van de littekens. Rondom deze zwakke plekken is het mogelijk om de spieren te versterken door middel van oefeningen en een goede ademhaling. Ook verkleint het de kans op complicaties en rugklachten. Als je niet veel beweegt worden de spieren slapper en kun je een slechte houding krijgen waardoor klachten ontstaan. Door beweging voor de operatie breng je je lichaam in conditie en kan het sneller herstellen. Je kunt overleggen met de behandelend arts of stomaverpleegkundige over welke vorm van beweging het beste bij jou past. 

Welke sporten zijn geschikt

Mensen met een stoma kunnen in principe bijna elke sport beoefenen. Soms kan het gebruik maken van een steunbandage of beschermcap extra bescherming bieden. 

Contactsporten

Bij sporten als rugby, turnen, boksen en worstelen wordt de buikwand extreem belast. Hierbij dien je er voor te zorgen dat het stomazakje niet los raakt of dat de stoma beschadigd. Overleg met de behandelend arts of stomaverpleegkundige. 

Balsporten

Let bij balsporten vooral op dat de stoma goed is beschermd (er kan een bal of stick tegenaan komen). Denk hierbij aan sporten als tennis, voetbal, basketbal en hockey.

Kracht- en vechtsport

Bij krachtsporten zoals gewichtheffen kan een stoma beschadigen door druk of kracht van binnenuit of van buitenaf. Door grote krachtinspanning en wrijving wordt de druk in de buik te hoog. De buikinhoud wordt naar de opening in de buikwand gedrukt. Dit kan een stomabreuk (parastomale hernia) of een stoma-uitstulping (stomaprolaps) tot gevolg hebben. Deze beschadiging gaat niet vanzelf over en kan de ontlasting in de stoma vertragen. 

Zwemmen

Ook zwemmen of een bezoek aan de sauna kan goed met een stoma. Gebruik tijdens het zwemmen jouw stoma-opvangmateriaal. Alle huidplakken zijn namelijk waterbestendig en laten niet los. Als je een colostoma hebt kun je eventueel een kleiner opvangzakje gebruiken. Bij sommige stomazakjes moet het koolstoffilter worden afgeplakt om te voorkomen dat er water in het zakje loopt. Dit kun je doen met de stickers die bij de stomazakjes worden meegeleverd. De randen van de plak kunnen iets omkrullen en slijmerig worden. Als je uit het water stapt hecht dat weer aan de huid (als er geen zand of zonnebrandcreme tussen is gekomen). Je kunt voor de zekerheid de rand van de plak met een speciale tape afplakken, al is dat alleen maar voor een veiliger gevoel. Denk bijvoorbeeld aan de UltraFrame®.

Ook is er speciale zwemkleding voor mensen met een stoma verkrijgbaar. 

Tillen

Een stoma is een zwakke plek in de buikwand. Het is daarom belangrijk om goed in de gaten te houden dat als je tilt, dit op de juiste manier doet. Als je verkeerd tilt komt er een te grote druk op de buikwand en kan er een breuk ontstaan. Een deel van de darmen komt dan voor in plaats van achter de buikspieren. 

Bijna een derde van alle stomadragers ontwikkelt een breuk (bij het overgrote deel gebeurt dit binnen het eerste jaar na de aanleg). In sommige gevallen kan de arts de breuk operatief te verhelpen, bijvoorbeeld door de stoma te verplaatsen naar de andere zijde van de buik of door de buikwand te verstevigen met matjes. In veel gevallen is dit niet mogelijk. Het is daarom het beste om een breuk proberen te voorkomen!

Wat mag je tillen?

Je mag vooral niet te zwaar tillen. Maar wat is te zwaar? Luister vooral goed naar je eigen lichaam. Doe voorzichtig en let erop dat door je knieën en zo dicht mogelijk op je lichaam tilt. 

Het is goed als je buikspieren worden getraind, juist ter voorkoming van een breuk. Dus ontzie ze niet, maar overdrijf het ook weer niet. Pas op met teveel druk op je rechte buikspieren (hier zit je stoma doorheen) en train vooral de schuine buikspieren. Als het echt niet anders kan en je iets zwaars moet tillen, bijvoorbeeld tijdens je werk, draag dan een breukband ter ondersteuning. Corrigerend ondergoed kan soms ook volstaan.